Tue Kunnon työn viikolla niitä, joiden työelämä on vielä kaukana ihmisarvoisesta

Filippiiniläinen Marlene, 46, on ylpeä yhdestä asiasta: hänen lapsensa ovat päässeet opiskelemaan itselleen kunnon ammatteja. Tytär, 16, opiskelee kirjanpitäjäksi ja poika, 18, insinööriksi. Marlene uskoo, että heillä on mahdollisuus tulevaisuudessa tehdä töitä kunnollisilla työehdoilla ja saada palkkaa, jolla he pystyvät elättämään itsensä ja tulevat perheensä.

Marlene itse on kotiapulainen. Hän asuu ja työskentelee Manilan Barrio Socorro -lähiössä, pienen katoksen alla saman rakennuksen katolla, jossa hän myös käy töissä kahdessa eri kotitaloudessa. Työ on lastenhoitoa, siivousta ja silitystä.

Marlenen asuinolot ovat varsin puutteelliset, mutta lasten oikeus opiskella on äidille tärkeintä. Ja hän on kuitenkin onnistunut parantamaan sekä omia että muiden naapuruston kotiapulaisten työoloja: paikallisen UNITED -ammattiliiton aktiivina hän on saanut lähes kaikki Barrio Socorron kotiapulaiset liittymään liittoon ja vahvistamaan sen neuvotteluvoimaa. Marlene on neuvotellut myös itselleen oikeuden toisinaan osallistua työajalle osuviin ay-kokouksiin niin, että hän ottaa 3-vuotiaan hoitolapsen mukaansa. 

Lahjoita SASKille

Kunnon työehdot toteutuvat vielä vain harvoilla maailmassa. Suomessa ammattiliittojen keskusjärjestöt Akava ja SAK sekä Suomen Ammattiliitojen Solidaarisuuskeskus SASK haluavat rummuttaa hyvän työelämän merkitystä. Jotta työ tuntuu hyvältä, toisten työn arvostaminen on tärkeää, myös täällä Suomessa.

Jotta Marlene ja muut maailman kotiapulaiset voivat tehdä työelämästään kunnollisempaa, tällä viikolla vietettävällä kunnon työn viikolla kannattaa myös lahjoittaa SASKille, jonka työtä suomalainen ay-liikekin on mahdollistamassa. SASKin lahjoituksin saamat varat ohjataan tällä hetkellä kotiapulaisia tukeviin hankkeisiin.

Kerro, mistä syntyy kunnon työ?

Sunnuntaihin huipentuvaa teemaviikkoa voit viettää esimerkiksi kehumalla omia työkavereitasi Facebookissa, Instagramissa tai Twitterissä. Muistathan tägätä mukaan viestiisi #kunnontyönpäivä ja #kehutyökaveriasi.

Mieti myös, mistä syntyy kunnon työ: työpaikan hyvistä kahvitaukokeskusteluista, oikeudenmukaisesta johtamisesta tai vain parhaista työkavereista? Kaipaatko muutoksia työelämään muutoksia Suomessa tai maailmalla?

Kerro mielipiteesi ja jaa se sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kunnontyönpäivä

Julkaistu 4.10.2018