Kiinan työntekijöiden asema herättää keskustelua

Suomessa vieraillut ay-aktiivi Sheung So vaatii oikeuksia elektroniikkateollisuudessa sairastuneille työntekijöille Kiinassa. So työskentelee Kiinan työntekijöiden oikeuksia tarkkailevassa Labour Education Service Network -tutkimusverkostossa, ja hän on haastatellut lukuisia syöpään sairastuneita tehdastyöntekijöitä. 

– Leukemian ensioireet muistuttavat flunssaa, ja vain harva työntekijä osaa yhdistää oireet tehtaalla työskentelyyn, So kertoo. 

Työntekijöiden oikeuksia valvovan Good Electronics -verkoston tilaamaa raporttia varten haastateltiin kymmeniä työntekijöitä, jotka olivat sairastuneet leukemiaan tai saaneet kemikaalimyrkytyksen eri tehtailla. Suurin osa johtui bentseenistä tai puhelinten näyttöjen puhdistamiseen käytettävästä hekseenistä. Sairastuneiden joukossa oli myös tehtaalla työskenteleviä alaikäisiä tyttöjä.

– Suurin osa työntekijöistä on kouluttamattomia naisia, jotka eivät tiedä oikeuksiaan. Altistuminen heksaanille on myös vahingoittanut heidän lisääntymisterveyttään. Yksi työntekijöistä joutui tekemään abortin seitsemännellä kuulla raskaana.

Lue koko haastattelu Työmaana maailma -lehdestä täällä.

Sheung So vieraili Kunnon työn päivän seminaarissa 7. lokakuuta 2016 Helsingin Hakaniemessä.

 

 

Julkaistu 5.10.2016