Luisan palkka on pieni, mutta se on silti yli viisi kertaa parempi kuin ennen

Kun Luisa Pascalin, 48, työnantaja yllättäen kesäkuussa 2017 näki kotiapulaisensa televisiossa, monta pientä hyvää asiaa sai alkunsa.

Mosambikin televisio haastatteli Luisaa Kotiapulaisten päivänä, ja ammattiliittoon vastikään liittynyt nainen kertoi auliisti ajatuksiaan omasta ja kollegoidensa asemasta työelämässä.

Työnantaja päätti, että Luisa saa vastedes pitää palkallisen vuosiloman ja vapaata kansallisina pyhäpäivinä. Kolmen lapsen huoltajan elämä helpottui.

Lähes 10 vuotta kotiapulaisena työskennelleen Luisan palkkakin on vuosien varrella noussut. Hän tienaa edelleen vähän, 4500 meticalia kuukaudessa (n. 64 euroa), mutta se on silti yli viisi kertaa enemmän kuin ensimmäisessä työpaikassa. Siellä Luisan työpäivät alkoivat aamuneljältä ja jatkuivat myöhään. Kahden vuoden raadannan jälkeen hän sai potkut, koska vaati palkankorotusta. 

Afrikassa työttömiä, äärimmäisessä köyhyydessä eläviä tai muuten elämiseen riittämättömällä palkalla työskenteleviä on Kansainvälisen työjärjestön ILO:n parin vuoden takaisten laskelmien mukaan 68 prosenttia työvoimasta. Se tarkoittaa 247 miljoonaa ihmistä. Heidän joukkonsa on arvioitu kasvavan 14 miljoonalla ihmisellä joka vuosi. 

SASK tukee Luisaa ja muita maailman kotiapulaisia heidän matkallaan kohti kunnon työtä. Voit olla mukana esimerkiksi lahjoittamalla SASKille

Solidaarista Kunnon työn päivää! 

Julkaistu 7.10.2018